Τοπική Ανάπτυξη: Θεωρία και Πολιτική (ΚΜ 80115)
Ταυτότητα Μαθήματος

Περιγραφή

Αντικείμενο του μαθήματος

Το αντικείμενο του μαθήματος επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του περιεχομένου και των βασικών ζητημάτων που αναφύονται στη διαδικασία της τοπικής ανάπτυξης, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι βασικές διαστάσεις που σκιαγραφούν το περιεχόμενο του μαθήματος είναι τέσσερεις. Η πρώτη αναφέρεται στην αποτύπωση των συνιστωσών που διαμορφώνουν την τοπική ανάπτυξη και στη συνοπτική παρουσίαση του θεωρητικού υποβάθρου της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Η δεύτερη αφορά στη συστηματική επεξεργασία των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολιτικής της τοπικής – ενδογενούς ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο. Η τρίτη αναλύει τους γενεσιουργούς λόγους της ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτυπώνει το βασικό πλαίσιο δράσης της. Τέλος, η τέταρτη διάσταση εστιάζεται στη διαμόρφωση του υπόβαθρου και στην εφαρμογή της τοπικής ανάπτυξης και του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού στον ελληνικό χώρο.

Λέξεις Κλειδιά: Τοπική Ανάπτυξη, Ενδογενής Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικός Αναπτυξιακός Προγραμματισμός, Επιχειρησιακός Προγραμματισμός ΟΤΑ, Πρόγραμμα "Καλλικράτης"

Συμπληρωματικά Στοιχεία:

Σκοπός και Στόχοι του μαθήματος


Ο βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με το βασικό εννοιολογικό, θεωρητικό και εμπειρικό πλαίσιο διερεύνησης της περιφερειακής επιστήμης, έτσι ώστε να αποκτήσουν το απαιτούμενο υπόβαθρο για την περαιτέρω εμβάθυνση στα επιμέρους γνωστικά πεδία της περιφερειακής επιστήμης, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Οι κύριοι στόχοι του μαθήματος είναι:


• Η συστηματική παρουσίαση του σύγχρονου θεωρητικού και μεθοδολογικού υποβάθρου της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, καθώς και των μεταξύ τους διασυνδέσεων.


• Η κατανόηση των γενεσιουργών λόγων ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην κατεύθυνση αυτή, από υπερεθνικούς οικονομικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (και η εξοικείωση με το βασικό πλαίσιο δράσης της).


• Η εξοικείωση των φοιτητών με το βασικό πλαίσιο πολιτικής, τα μέσα, τις διαδικασίες, τους φορείς διαμόρφωσης και εφαρμογής της τοπικής-ενδογενούς ανάπτυξης στον ελληνικό χώρο.


• Η παρουσίαση του πλαισίου οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαδικασίας διαμόρφωσης και εφαρμογής τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων και προγραμμάτων.


Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα δύνανται: 


- να ερμηνεύουν, με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, την αναπτυξιακή πραγματικότητα σε τοπικό επίπεδο, βάσει των διεθνών τάσεων σε θεωρητικό και εμπειρικό επίπεδο, 


- να χρησιμοποιούν τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία ενδοπεριφερειακής ανάλυσης και τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και συνεπώς, να κατανοούν και να αναλύουν τις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές σε τοπικό επίπεδο, 


- να γνωρίζουν εις βάθος το πλαίσιο διαμόρφωσης και εφαρμογής του επιχειρησιακού προγραμματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης έργων και δράσεων σε τοπικό επίπεδο και τέλος, 


- να εκφέρουν επιστημονική άποψη για την αναπτυξιακή στρατηγική και τον προγραμματισμό σε μικροπεριφερειακό – τοπικό επίπεδο.


 Εναλλακτικοί Τρόποι Αξιολόγησης


a) Εργασία πάνω σε θέμα επικαιρότητας, που σχετίζεται με τα ζητήματα ανάλυσης του μαθήματος, σε συνεννόηση με την διδάσκουσα (ενδεικτικά θέματα εργασιών θα ανακοινωθούν σύντομα στην παρούσα πλατφόρμα, καθώς και κατά τη διάρκεια των διαλέξεων του μαθήματος) – 50% του τελικού βαθμού.


b) Γραπτή Εξέταση πάνω στην ύλη του μαθήματος, στο τέλος του εξαμήνου – 50% του τελικού βαθμού.

 

 

Κωδικός μαθήματος: TMA119

Εκπαιδευτές:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΛΗΘΕΟΥ

Τμήμα: Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Τύπος: Προπτυχιακό


Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές: (email)