Χωρικός σχεδιασμός και βιώσιμη ανάπτυξη : Πολιτικές, μέθοδοι και...
Ταυτότητα Μαθήματος

Περιγραφή

Το μάθημα  αναφέρεται στην εισαγωγή της βιώσιμης  ανάπτυξης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στην κλίμακα της πόλης και της γειτονιάς και στην κλίμακα της κατοικίας και του μοναδιαίου κτιρίου. Επικεντρώνεται στα εργαλεία προσέγγισης, ποσοτικοποίησης, εκτίμησης και αξιολόγησης της αστικής βιωσιμότητας. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ως σημείο ανασύνταξης των χωρικών πολιτικών  με συνέπεια να εξετάζεται ο χωρικός σχεδιασμός υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας, η εξέλιξη των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, ο χωρικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, οι περιφερειακές και χωρικές  πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και ή έννοια των οικολογικών ανισοτήτων, του οικολογικού χρέους, δείκτες βιωσιμότητας κτιρίων και πόλεων κ.λ.π  Γίνεται εκτεταμένη προσέγγιση και ανάλυση μελετών περιπτώσεων εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο χώρο, με έμφαση στο ταχέως πολλαπλασιαζόμενο φαινόμενο των «οικογειτονιών» και των εργαλείων αξιολόγησής τους. Μεγάλο μέρος του μαθήματος θα αφορά τον "θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" ως εργαλείο επίτευξης βιώσιμης θαλάσσιας ανάπτυξης. Το θέμα αυτό θα προσεγγισθεί τόσο γενικά ( με βάση την ΟΘΠ και την ΟΠΘΣ) κυρίως ως προς την οικοσυστημική διαχείριση που αποτελεί βασική παράμετρο για τον σχεδιασμό αυτό ( ecosystem-based management), την πράσινη υποδομή, την διατήρηση της καλής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος και τη διάδραση γης-θάλασσας. Κατά συνέπεια θα γίνει παρουσίαση και της ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών ( ΟΔΠΖ) και γενικότερα θα αναλυθεί το ζήτημα της αναγκαίας εξισορρόπησης οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας. 

Λέξεις Κλειδιά: Βιώσιμη χωρική ανάπτυξη- χώρος και κλιματική αλλαγή- αστικό κλίμα-δείκτες αξιολόγησης βιωσιμότητας- συστήματα αξιολόγησης και πιστοποίησης βιωσιμότητας δομημένου και αστικού περιβάλλοντος- οικολογικές ανισότητες-οικολογικό χρέος-οικοανάπτυξη-οικογειτονιές

Συμπληρωματικά Στοιχεία:

Μαθησιακοί στόχοι :
• Η εισαγωγή των φοιτητών σε μια σειρά συζητήσεων περί βιώσιμης ανάπτυξης ως σημείου ανασύνταξης των χωρικών πολιτικών
• Η παροχή των στους φοιτητές μιας ευρύτερης γνώσης της χωρικής αλλαγής όπως αυτή συντελείται ως κοινωνική και πολιτική διαδικασία λόγω της βιώσιμης ανάπτυξης
• Η απόκτηση της προαπαιτούμενης γνώσης για την κατανόηση των εργαλείων εκτίμησης και αξιολόγησης της αστικής βιωσιμότητας.
• Η εξοικείωση των φοιτητών με τα προβλήματα της αστικοποίησης συμπεριλαμβανομένων των φαινομένων που συνδέονται με το αστικό κλίμα ( αστική νησίδα θερμότητας, αστική χαράδρα κ.λ.π).
• Η εξοικείωση των φοιτητών με τις επιχειρησιακές εφαρμογές της βιώσιμης ανάπτυξης στο χώρο με έμφαση στο φαινόμενο των οικογειτονιών ως προς όλες τις διαστάσεις, αυτές των περιβαλλοντικών θεματικών αλλά και τις οργανωτικές, χρηματοδοτικές και διακυβερνητικές διαστάσεις και τις διαστάσεις συμμετοχικού σχεδιασμού. * Η εξοικείωση των φοιτητών με το εργαλείο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. 

 

 

Κωδικός μαθήματος: TMA195

Εκπαιδευτές:
Στέλλα Σοφία Χιωτίνη-Κυβέλου

Τμήμα: Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Τύπος: Προπτυχιακό


Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές: (email)

 

Θεματικές ενότητες μαθήματος

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
 
2. AΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
  ΑΣΤΙΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ
3. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
4. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ
  ΟΙΚΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΛΠ
5. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  Η Ενότητα θα παρουσιάσει τον "θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" με έμφαση στην οικοσυστημική προσέγγιση και στην ολοκληρωμένη βιωσιμότητα.