ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ταυτότητα Μαθήματος

Περιγραφή

Στην σύγχρονη συγκυρία η σημασία των αστικών κέντρων στην «ανάπτυξη» των χωρών και περιοχών τους ενισχύεται διαρκώς, δεδομένου ότι όλο και πιο πολύ συνιστούν τους κύριους «πυρήνες ανάπτυξης». Σε αυτές τις συνθήκες ο «αστικός χώρος» αποκτά καινούργιες μορφές και διαστάσεις, στις οποίες κυριαρχούν νέες ιεραρχίες μέσα από την οργάνωση χωρικών, θεματικών, και ποιοτικών δικτύων. Καθίσταται, έτσι, αναγκαία η συνεχής επανεξέταση της «αστικής ανάπτυξης», καθώς και η επεξεργασία των σχετικών με εκείνη «πολιτικών ρύθμισης». Το ζήτημα, έτσι, της «αστικής ανάπτυξης» πρέπει να επανατοποθετηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής του «χώρου», και διατυπώνοντας «πολιτικές αστικής οργάνωσης» που να αφορούν, όχι μόνο την κλίμακα της πόλης και την γύρω από εκείνη περιοχή, αλλά και το ευρύτερο δίκτυο των οικισμών στα διαφορετικά επίπεδα «χωρικής οργάνωσης» –ενταγμένων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης «περιφερειακής πολιτικής».

 Μέσα από τη μακροχρόνια διαδικασία «αστικοποίησης» μια σειρά από παράγοντες όπως τα δίκτυα των μεταφορών, η χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, η διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής του τόπου κατοικίας και κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, έχουν οδηγήσει σε μια «προσέγγιση» τους κατά τρόπο που οι «ευρύτερες» περιοχές άμεσης επιρροής τους να εφάπτονται ή και να αλληλοτέμνονται.

Το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται θέματα σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων, σύγχυσης αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, κάλυψης κοινωνικών αναγκών εν τέλει δε και ασάφεια, σε ότι αφορά στην επιθυμητή εταιρική σχέση μεταξύ τους αλλά και με το αγροτικό οικιστικό δίκτυο.  Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ισότιμα για όλα τα αστικά κέντρα της χώρας μας. Διαφοροποιούνται ανάλογα προς την πολικότητα των αστικών κέντρων και προς τις κατηγοριοποιήσεις των μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας πχ Ήπειρος, Πελοπόννησος,..., νησιωτική χώρα, ορεινές, παράκτιες περιοχές,  πυκνότητα, οικιστικού δικτύου και πληθυσμού. Έτσι λοιπόν …«μέσα στο δίκτυο των αστικών κέντρων της χώρας, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων, θα πρέπει να υπάρξουν «συμμαχίες» μεταξύ τους, ως ευρύτερα σύνολα οικονομικής, κοινωνικής, λειτουργικής, εν τέλει δε ως σύνολα χωρικής ανάπτυξης. Η «συμμαχία» αυτή θα μπορέσει να απαντήσει…» στις σύγχρονες προκλήσεις.

Λέξεις Κλειδιά: αστικός χώρος, βιώσιμη ανάπτυξη, αστικοποίηση, ανθεκτικότητα και αστικός χώρος, ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και οι πόλεις, ιστορικός χώρος και αστικό περιβάλλον, Διεθνές και Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για την Αστική Ανάπτυξη (International and European framework for Urban Development /UN Global Urban agenda- Regional Policies- EC Urban Audit, 2016 EC Urban Agenda)

Συμπληρωματικά Στοιχεία:


Στο πλαίσιο του μαθήματος του Στ’ εξαμήνου με τίτλο «Αστική Ανάπτυξη» προβλέπεται να δοθεί άσκηση με θέμα που θα αφορά σε θεματικές ενότητες αστικής ανάπτυξης της Μητροπολιτικής περιοχής της Πρωτεύουσας όπως: παραλιακά μέτωπα, βιομηχανικές περιοχές-συγκεντρώσεις, αστικές περιοχές προσφυγικής προέλευσης (δήμοι - δημοτικά διαμερίσματα), πολιτιστικοί πυρήνες, υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας υψηλών πυκνοτήτων, δίκτυα και κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών, αστικό και περιαστικό πράσινο.
Το εύρος των θεμάτων θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των φοιτητών που θα δηλώσουν το μάθημα και του επιμέρους ενδιαφέροντος που τυχόν θα επιδείξουν και με δική τους πρόταση.
Τονίζεται ότι η βαρύτητα του θέματος αυτού θα αντιπροσωπεύσει το 70% της τελικής βαθμολόγησης των φοιτητών. Το υπόλοιπο 30% θα εκτιμηθεί μετά από προφορική εξέταση.


Θα πρέπει όμως να τονισθεί στους φοιτητές η ανάγκη να επισπεύσουν (εφόσον ενδιαφέρονται) τη δήλωση συμμετοχής τους στο μάθημα μέχρι τις 30/3/2018.

Το  μάθημα λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 14.00 με 16.00 στην Αριστοτέλους 29 α όροφος αιθ 3  &Παρασκευή 10.00 με 12.00 στην Α1  

 

 

Κωδικός μαθήματος: TMA253

Εκπαιδευτές:
ΙΟΥΛΙΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ

Τμήμα: Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Τύπος: Προπτυχιακό


Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές: (email)